Na dzisiaj mam dla Was bardzo szybki przepis na warzywne curry z ryżem. Rozgrzewająca bomba witaminowa na okres przeziębieniowy!! Curry na bazie czerwonej soczewicy, pomidorów pelati, mleka kokosowego i aromatycznych przypraw z dodatkiem cukinii, dyni piżmowej, czerwonej papryki, kalafiora, brokuła, szpinaku i świeżej kolendry. Marzenie!! Miłego poniedzialku❤️
Warzywne curry
WydrukujSkładniki
- SOS CURRY (BAZA):
- 100 g ugotowanej czerwonej soczewicy
- 1 łyżka papryki mielonej
- 1 łyżka garam masala
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- 1 łyżka kuminu
- 1 łyżka kurkumy
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżka kolendry mielonej
- 2 średnie cebule, posiekane
- 6 ząbków czosnku, posiekanych
- 1 drobno posiekana papryczka chilli
- 70g świeżego imbiru
- 3 posiekane na plasterki marchewki
- 1 pokrojona w kostkę czerwona papryka
- 800g pomidorów pelati
- 6 posiekanych gałązek kolendry
- 200 ml mleka kokosowego
- WARZYWA DO CURRY:
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 drobno pokrojona czerwona cebula
- 1 cukinia- pokrojona w 1,5 cm kostkę
- 1/2 dyni piżmowej lub zwykłej
- 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
- 150g kalafiora- różyczki
- 150g brokuła- różyczki
- 600 ml bazy curry
- 300 ml wody- opcjonalnie do rozrzedzenia sosu podczas duszenia warzyw
- świeża kolendra
Instrukcje
SOS CURRY (BAZA):
- Soczewicę umyć i włożyć do garnka. Zalać zimną wodą i ugotować do miękkości.
- Zagrzać olej kokosowy na patelni, wysypać przyprawy i smażyć je na wolnym ogniu przez 2 minuty. Dodać cebulę, czosnek, chilli, imbir i marchewkę. Smażyć przez 5 minut. Dodać paprykę, pomidory pelati i ugotowaną soczewicę i dusić przez 30 minut. Po tym czasie dodać mleko kokosowe. Zagotować, zdjąć z ognia i dodać kolendrę. Wszystko zmiksować na gładką pastę. Doprawić do smaku solą.
WARZYWA DO CURRY:
- Na patelni podgrzać olej, podsmażyć cebulę aż będzie miękka i dodać pozostałe warzywa. Wymieszać. Dodać bazę curry i dusić aż warzywa będą miękkie (ok 20 minut), uważając by nie rozgotować warzyw. Jeśli sos stanie się zbyt gęsty, dodać odrobinę wody. Na koniec dodać szpinak i po 3 minutach całość posypać świeżą kolendrą. Podawać z ryżem.