Jest i on- wymarzony marchewkowy tort urodzinowy dla mojej córki. Owoc wielu prób i frustracji, ale ostatecznie się udało. Przepis dopracowany do najmniejszego nawet szczegółu, więc Wam jego wykonanie zajmie już tylko chwilę. Jest dokładnie taki jaki miał być- wilgotny, puszysty i miękki. Nie za słodki, bo tradycyjną masę zastąpiłam lekkim kremem. Tarta marchew dodaje ziemistej słodyczy, a orzechy pekan czynią go wyjątkowym.
Tort marchewkowy
WydrukujSkładniki
- 1 szklanka orzechów pekan
- 335g masła w temperaturze pokojowej (plus dodatkowa ilość do natłuszczenia form do pieczenia)
- 320g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 szklanka cukru muscovado
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/2 szklanki wody
- 450g startej na grubych oczkach marchewki
- KREM Z MASCARPONE:
- 225g schłodzonego mascarpone
- 120g przesianego cukru pudru
- 480g śmietanki 36%
Instrukcje
- Rozgrzej piekarnik do 160° C. Orzechy pekan rozłóż równomiernie na papierze do pieczenia i piecz 10 minut. Wyjmij z piekarnika, ostudź i pokrój. Zwiększ temperaturę w piekarniku do 180° C.
- Nasmarować masłem 3 okrągłe formy do pieczenia o średnicy 23 cm. Połączyć mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, sól, imbir i gałkę muszkatołową.
- W robocie kuchennym na średniej prędkości połączyć masło i oba rodzaje cukru, aż masa stanie się puszysta (ok 3-5 minut). Nadal mieszając pojedynczo dodawać jajka (dopiero gdy jedno dobrze się połączy, dodawać kolejne). Dodać ekstrakt z wanilii, wodę i marchewkę. Mieszać aż składniki dobrze się połączą- ok. 2 minut. Zmniejszyć prędkość miksera do minimum, dodać mieszankę z mąki i orzechy pekan.
- Podzielić ciasto równomiernie między przygotowane foremki. Piec około 30 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia na około 20 minut. Poprowadzić nóż wokół brzegów placków, aby je poluzować, a następnie wyjąć je z foremek (pozostawiając jeszcze dno) i odłożyć, aby całkowicie się ochłodziły.
- Przygotować krem. Połączyć w robocie kuchennym na średniej prędkości mascarpone i cukier puder, aż masa stanie się gładka. Zmniejszyć prędkość miksera do minimum. Dodać śmietankę i kiedy połączy się z mascarpone, zwiększyć prędkość miksera i ubijać do momentu, aż masa będzie gęsta.
- Umieścić dolną warstwę na stojaku na ciasta lub talerzu i równomiernie nałożyć masę z mascarpone pomiędzy trzy blaty.

Uwagi
Ciasto można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku do 3 dni.
2 komentarze
mało słodki? z tych składników mnie sie wydaje, ze to nic innego jak mega słodki deser. coz to za cukier muscovado?
Deser z natury jest słodki, ale uwierz mi w tym wypadku nie jest to w ogóle przesadzone- szczególnie porównując do tradycyjnego ciasta marchewkowego z masa lukrową. Smaki doskonale się równoważą, a deser jest lekki i przyjemny. Cukier muscovado jest odmiana nierafinowanego cukru trzcinowego, po prostu jest bardziej wilgotny. Jeśli zdecydujesz się dać szanse temu deserowi, a będziesz miała kłopot z jego dostaniem, możesz zastąpić go normalnym cukrem trzcinowym- używałam i tez jest super!Pozdrawiam!