Tajska zupa Tom Yum jest najprostszą, najszybszą i zdecydowanie najlepszą zupą jaką można zrobić w domu. Do jej przygotowania potrzeba zaledwie paru składników i 30 minut spędzonych w kuchni. Efekt? Rozgrzewając i zdrowa zupa, idealna na zimowy obiad lub kolację. Kwaśno-pikantny smak jest po prostu uzależniający, musicie spróbować!
Tom Yum
WydrukujSkładniki
- 1 łyżka oleju roślinnego do smażenia
- 2 łodygi trawy cytrynowej (zgniecione i pokrojone na pół)
- 4 liście kafiru
- 3 zgniecione i pokrojone drobno ząbki czosnku
- 1 szalotka pokrojona w piórka
- 35 g galangalu pokrojonego w słupki (można zastąpić świeżym imbirem jeśli nie znajdziecie)
- 4 szklanki bulionu drobiowego
- 2 łyżki pasty Tom Yum
- 400 ml szklanki mleka kokosowego
- 400 g pomidorów w puszce
- 220g przekrojonych na pół grzybów straw mushroom
- 4 łyżki sosu rybnego
- sok z 1 limonki
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 14 krewetek
- makaron ryżowy wstążka 1 mm
- pęczek kolendry
- tajska bazylia
- papryczka chilli
Instrukcje
- W średniej wielkości garnku na oleju przesmażyć rozgniecioną trawę cytrynową, liście kafiru, czosnek, szalotkę i galangal (lub imbir).
- Dolać bulion, przykryć i gotować przez 15 minut. Odcedzić.
- Do odcedzonego bulionu dodać pastę tom yum, mleko kokosowe, pomidory z puszki i grzyby. Gotować kolejne 5 minut.
- Doprawić sosem rybnym, sokiem z limonki oraz cukrem.
- Dodać krewetki. Krótko zagotować.
- Dodać makaron.
- Na koniec udekorować listkami kolendry, tajską bazylią i papryczką chilli.