Zielony zawrót głowy 💁♀️☀️🔝Tarta szpinakowa na kruchym spodzie z serem ricotta, orzeszkami pinii i świeżym koperkiem to idealna opcja na kolację. Smakuje wyśmienicie na ciepło i zimno, więc jeśli nie zjecie wszystkiego od razu, macie pyszny lunch do pracy! 👌👌
Tarta ze szpinakiem, ricottą i orzeszkami pinii
WydrukujSkładniki
- KRUCHY SPÓD:
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 150 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- NADZIENIE:
- 400g świeżego szpinaku
- 2 przeciśnięte przez prasę ząbki czosnku
- 3 jajka
- 80 ml śmietanki
- 60 ml mleka
- 40 g parmezanu
- 150 g ricotty
- 3 łyżki koperku
- 3 łyżki blanszowanych orzeszków pinii
- gałka muszkatołowa
- sólo i pieprz do smaku
Instrukcje
- Formę na tartę posmarować grubo masłem i posypać mąką (moja ma 25 cm). Otrzepać od nadmiaru mąki.
- Mąkę połączyć z solą i masłem. Dodać pozostałe składniki na ciasto. Szybko zagnieść. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne i gładkie.
- Z uzyskanej gładkiej masy należy uformować kulkę, rozpłaszczyć ją na placek i zawinąć w folię spożywczą.
- Włożyć do lodówki i schlodzić (ok. godziny). Ja ciasto przygotowuję dzień wcześniej i zostawiam na całą noc w lodówce.
- Piekarnik rozgrzać do 200° C.
- Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Najlepiej robić to między foliami, bo ciasto nie będzie się wtedy przyklejało do blatu i nie będziemy musieli dosypywać za dużo mąki.
- Ciastem wykłożyć dno i boki formy. Odciąć nadmiar ciasta wystający z formy.
- Zrobić dziurki widelcem na całej powierzchni ciasta.
- Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć grochem, fasolą lub kulkami ceramicznymi- w ten sposób zapobiegniesz wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia.
- Piec przez 15 minut, następnie zdjąć papier i obciążenie. Ciasto piec przez kolejne 10 minut (aż się nie zarumieni).
- Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 180° C. Wypełnić tartę farszem i piec przez 25-30 minut. Odstawić do ostygnięcia. Podawać na ciepło lub zimno.
NADZIENIE:
- Szpinak z czosnkiem blanszować na patelni. Odcisnąć nadmiar wody. Odstawić do ostygnięcia
- Dodać jajka, ricottę, śmietankę, mleko, parmezan, koperek, orzeszki pinii, gałkę muszkatołową, sól i pieprz.