Kochani witam Was w ten pochmurny dzień pyszną tartą ze szparagami, pomidorami koktajlowymi i parmezanem. Chociaż kalendarzowo mamy wiosnę, pogodzie za oknem nadal bliżej jest do jesieni i zdecydowanie przyda się ożywić rzeczywistość odrobiną koloru, chociażby na talerzu. Sezon szparagowy w pełni i jakoś po prostu nie mogę się im oprzeć! Muszę się ich najeść ile tylko się da, bo takie warzywa jak szparagi pojawiają się na zaledwie krótki moment. Mam nadzieję, że lubicie, bo będę męczyć temat do upadłego?;) Ta tarta jest świetną opcją zarówno na kolację, jak i śniadanie. Doskonale sprawdzi się też jako lunch do pracy. Życzę Wam miłego dnia!
Tarta ze szparagami
WydrukujSkładniki
- KRUCHY SPÓD:
- 300 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki soli
- 150 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- NADZIENIE:
- pęczek szparagów
- 8 pomidorków koktajlowych
- 4 jajka
- 130 ml śmietanki kremówki
- 60 ml mleka
- 60g startego parmezanu
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
Instrukcje
- Formę na tartę posmarować grubo masłem i posypać mąką (moja ma 25 cm). Otrzepać od nadmiaru mąki.
- Mąkę połączyć z solą i masłem. Dodać pozostałe składniki na ciasto. Szybko zagnieść. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne i gładkie.
- Z uzyskanej gładkiej masy należy uformować kulkę, rozpłaszczyć ją na placek i zawinąć w folię spożywczą.
- Włożyć do lodówki i schlodzić (ok. godziny). Ja ciasto przygotowuję dzień wcześniej i zostawiam na całą noc w lodówce.
- Piekarnik rozgrzać do 200° C.
- Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Najlepiej robić to między foliami, bo ciasto nie będzie się wtedy przyklejało do blatu i nie będziemy musieli dosypywać za dużo mąki.
- Ciastem wykłożyć dno i boki formy. Odciąć nadmiar ciasta wystający z formy.
- Zrobić dziurki widelcem na całej powierzchni ciasta.
- Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć grochem, fasolą lub kulkami ceramicznymi- w ten sposób zapobiegniesz wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia.
- Piec przez 15 minut, następnie zdjąć papier i obciążenie. Ciasto piec przez kolejne 10 minut (aż się nie zarumieni).
- Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 180° C. Wypełnić tartę farszem.
NADZIENIE:
- Szparagi umyć i odłamać twarde końce. Łodygi pokroić w plasterki, pozostawiając 5 sztuk w całości. Główki odłożyć.
- Do dużej miski dodać jajka, śmietankę, mleko, parmezan, sól i pieprz. Dodać pokrojone w plasterki szparagi.
- Tartę wypełnić farszem. Piec przez 10 minut. Po tym czasie wyłożyć na wierz pozostałe szparagi i odcięte wcześniej główki i piec przez kolejne 15-20 minut. Na ostatnie 3 minuty pieczenia dodać pomidorki koktajlowe. Odstawić do ostygnięcia. Podawać na ciepło lub zimno.