Majówka w toku, a na kolacje ta pyszna tarta ze smakołykami przywiezionymi przez mojego męża z Barcelony – czasami jego częste podróże mają swoje plusy. W tym konkretnym wypadku mam na myśli pełne aromatu chorizo i produkowany z owczego mleka ser manchego. Te dwa hiszpańskie klasyki na kruchym spodzie od tarty, w połączeniu ze szpinakiem, grillowaną papryką i karmelizowaną cebulą dają najlepszą kolację ever!!! Musicie spróbować! Przepis jeszcze dzisiaj na blogu!
Tarta z chorizo
WydrukujSkładniki
- KRUCHY SPÓD:
- 300 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki soli
- 150 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- NADZIENIE:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 10 plasterków cienko pokrojonego chorizo
- 3 jajka
- 80 ml śmietanki kremówki
- 60 ml mleka
- 50g startego sera mancherò
- 80 g grillowanej papryki w zalewie
- 110g karmelizowanej cebuli (kupna lub zrobiona samodzielnie)*
- *(KARMELIZOWANA CEBULA:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 szt. czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól i pieprz do smaku)
- 400g świeżego szpinaku
- sólo i pieprz do smaku
Instrukcje
- Formę na tartę posmarować grubo masłem i posypać mąką (moja ma 25 cm). Otrzepać od nadmiaru mąki.
- Mąkę połączyć z solą i masłem. Dodać pozostałe składniki na ciasto. Szybko zagnieść. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne i gładkie.
- Z uzyskanej gładkiej masy należy uformować kulkę, rozpłaszczyć ją na placek i zawinąć w folię spożywczą.
- Włożyć do lodówki i schlodzić (ok. godziny). Ja ciasto przygotowuję dzień wcześniej i zostawiam na całą noc w lodówce.
- Piekarnik rozgrzać do 200° C.
- Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Najlepiej robić to między foliami, bo ciasto nie będzie się wtedy przyklejało do blatu i nie będziemy musieli dosypywać za dużo mąki.
- Ciastem wykłożyć dno i boki formy. Odciąć nadmiar ciasta wystający z formy.
- Zrobić dziurki widelcem na całej powierzchni ciasta.
- Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć grochem, fasolą lub kulkami ceramicznymi- w ten sposób zapobiegniesz wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia.
- Piec przez 15 minut, następnie zdjąć papier i obciążenie. Ciasto piec przez kolejne 10 minut (aż się nie zarumieni).
- Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 180° C. Wypełnić tartę farszem i piec przez 25-30 minut. Odstawić do ostygnięcia. Podawać na ciepło lub zimno.
*KARMELIZOWANA CEBULA:
-
- Rozgrzać oliwę i zeszklić pokrojoną w piórka cebulę. Dodać cukier i ocet balsamiczny. Przesmażyć przez ok. 15 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do wystudzenia.
NADZIENIE:
-
-
-
- Szpinak blanszować na patelni. Odcisnąć nadmiar wody. Odstawić do ostygnięcia.
- Na średnim ogniu podgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek. Dodać chorizo i podsmażyć każdą ze stron przez ok 1-2 minuty. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Do dużej miski dodać jajka, śmietankę, mleko, sól i pieprz. Wymieszać do połączenia składników. Dodać szpinak, chorizo, karmelizowaną cebulę i grillowaną paprykę.
- Tartę wypełnić farszem.
-
-
6 komentarzy
Wygląda obłędnie! Chyb pokuszę się o jej przygotowanie w ten weekend 🙂
Super, mam nadzieje, ze będzie smakowało! My uwielbiamy❤️♥️ Robię bardzo często, na przemian z wersja ze szpinakiem😌😋
Wygląda naprawdę apetycznie!
Dziękuję❤️
Twoja tarta wygląda jak podróż do Hiszpanii! <3 Doskonały przepis na majówkę, każdy wiosenny weekend i zawsze wtedy, gdy ma się ochotę na hiszpańskie klasyki. 🙂
Dziękuję:*********