Meksykańskie kolorowe tacos, łączy w sobie wszystko, co kocham!!!! Długo pieczoną w niskiej temperaturze wołowinę i salsę z mango. Tacos jest kwintesencją ‘comfort foodu’. Ich popularność ciągle wzrasta i całkiem łatwo jest zrozumieć dlaczego tak się dzieje. Koniecznie musisz spróbować tego przepisu!
Tacos z szarpaną wołowiną
WydrukujSkładniki
- Szarpana wołowina:
- 1 kg wołowiny
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 3 łyżki cukry trzcinowego muscovado (do kupienia w każdym większym markecie)
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 4 gałązki świeżego tymianku
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu winnego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2-3 łyżki sosu Worcestershire
- Salsa z mango:
- 2 dojrzałe mango (pokrojone w kostkę)
- 1 mała czerwona cebula (pokrojona w kostkę)
- 1 drobno pokrojona papryczka jalapeno bez pestek (dodawaj stopniowo żeby nie przesadzić z ostrością)
- 1/2 szklanki pokrojonych listków świeżej kolendry
- 1/4 szklanki soku z limonki
- sól i pieprz do smaku (opcjonalnie)
- 1 opakowanie małych tortilli (ok 12 szt.)
- jogurt grecki
- świeża kolendra
Instrukcje
Szarpana wołowina:
- Mięso oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
- Wszystkie wymienione składniki marynaty zmiksować w robocie kuchennym na gładką masę.
- Powstałą pastą natrzeć, włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do lodówki aby się zamarynowało na ok 3 godziny, najlepiej na całą noc.
- Rozgrzać piekarnik do 140 °C. Mięso w naczyniu żaroodpornym wstawić do piekarnika.
- Piec przez ok 5 godzin. Można skrócić czas pieczenia podnosząc temperaturę do 160 °C (wtedy mięso należy piec 3-3,5 godziny)
- Ciepłe mięso wyjąć z naczynia na deskę do krojenia i przy pomocy dwóch widelców porwać na nieregularne kawałki.
- Mięso przełożyć do naczynia, w którym zebrał się sos i wszystko dokładnie wymieszać.
- Porwane mięso podawać na kanapkach, w burgerach, tacos lub quesadilli.
Salsa z mango:
- Połącz wszystkie składniki.
Tacos:
- Tortille podgrzej na patelni lub w piekarniku. Na rozgrzanych tortillach rozsmaruj grecki jogurt, rozłóż szarpaną wołowinę i dodaj salsę z mango. Posyp świeżą kolendrą.
1 komentarz
Howdy! I could have sworn I’ve been to this site before but after checking through some of the post I realized it’s new to me.
Nonetheless, I’m definitely delighted I found it and I’ll be bookmarking and checking back frequently!