Tabbouleh to pyszna i zdrowa sałatka będąca specjalnością kuchni libańskiej. Przyrządza się ją bardzo łatwo i szybko i, co najważniejsze jest niesamowicie uniwersalna- można ją podawać na przystawkę, jako samodzielny posiłek, a nawet na danie główne w towarzystwie bardziej pożywnych składników. Piękny kolorowy akcent na talerzu w te ponure dni. Przepis już za moment na blogu.
Tabbouleh
WydrukujSkładniki
- 1 szklanka kaszy bulgur (można zastąpić kaszą kus kus)
- 2 szklanki wywaru warzywnego
- 3 ogórki gruntowe pokrojone w kostkę
- 2 pomidory pokrojone w kostkę (bez nasion)
- 1/2 drobno pokrojonej cebuli
- 2 drobno posiekane papryczki chili
- 3 pędy szczypiorku- posiekane
- 2 pęczki natki pietruszki- posiekane
- 1 pęczek mięty- posiekane
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z limonki
- otarta skórka z 1 limonki
- 1 ząbek przeciśniętego przez prasę czosnku
- 1 łyżeczka pasty harissa (opcjonalnie)
- sólo do smaku
- pestki granatu do dekoracji
Instrukcje
- Wywar doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Wsypać do niego kaszę i odstawić na 15 minut (lub do momentu aż kasza wchłonie cały wywar). W tym czasie pokroić pozostałe składniki sałatki.
- Kiedy kasza będzie gotowa, dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać i posolić do smaku. Podawać od razu lub schłodzić w lodówce.