Poniedziałek zaczynamy zdrowo i nietypowo🙈 Niby prosta sałatka z rukoli i ryba, ale oczywiście drogą kombinacji musiałam dodać od siebie coś dziwnego. Tym razem padło na dressing, który nawet w mojej głowie brzmiał abstrakcyjnie, ale wyszło pysznie! Bo jak się okazuje sake i miso z imbirem, czosnkiem i papryczka chilli komponują się w idealny sałatkowy dressing, który sprawia, ze okoń morski zacznie smakować bardziej egzotycznie😊Danie szybkie i zdrowe! Próbujcie koniecznie!
Smażony okoń morski z sałatką
WydrukujSkładniki
- SAŁATKA:
- 2 łyżki oleju arachidowego
- 600g papryczki shishito (dostępna w Lidlu)- przekrojone na pół i bez pestek
- 1 drobno posiekana papryczka chilli
- 2 łyżki przeciśniętego przez prasę czosnku
- 2 łyżki startego na tarce o najdrobniejszych oczkach imbiru
- 2 łyżki pasty miso
- 100 ml sake
- 1 łyżka cukru kokosowego (można zastąpić trzcinowym, ale kokosowy daje w tym daniu fajny orzechowy posmak)
- 200g rukoli
- 500g pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki czarnego sezamu
- RYBA:
- 4 filety okonia morskiego po 110g
- sól i pieprz
- łyżka oliwy
- łyżka masła
Instrukcje
SAŁATKA:
- Na patelni na dużym ogniu rozgrzać olej arachidowy. Wrzucić papryczkę chilli, a następnie dodać czosnek i imbir. Chwilę podsmażyć i wrzucić papryczki shishito. Smażyć około 4 minuty. Dodać pastę miso, sake i cukier. Odparować alkohol. Odstawić do przestygnięcia. Połączyć z rukolą i pomidorkami koktajlowymi.
RYBA:
- Rybę posolić i popieprzyć.
- Na patelni rozgrzać oliwę. Rybę smażyć od strony skóry, lekko dociskając ją do patelni. Kiedy brzegi ryby zaczną się ścinać (po ok 2 minutach), przewrócić na drugą stronę i dodać masło. Podlewając rybę masłem smażyć jeszcze minutę (ale nie dłużej).
1 comment
Fajny pomysł na obiad lub kolację 🙂 A okonia bym upiekła 😉