Sernik z rana jak śmietana!🤷♀️🙈🙌Kolejna wariacja na temat, tym razem sernik wiedeński. Absolutna klasyka gatunku. Bardzo kremowy i bardzo puszysty! Ulubiony sernik mojej mamy❤️ Ten na zdjęciu dla urozmaicenia zrobiony na kruchym czekoladowym spodzie😋😋Do świąt planuję przygotować dla Was jeszcze dwie sernikowe propozycje, bo przecież sernik to stały gość na wszystkich polskich stolach i warto mieć w czym wybierać! Miłego pieczenia!
Sernik wiedeński na kruchym spodzie
WydrukujSkładniki
- KRUCHY SPÓD:
- 100g masła
- 50g cukru
- 2 żółtka
- 130 g mąki pszennej
- 40g kakao
- parę kropli esencji waniliowej do smaku
- MASA SEROWA:
- 600g białego mielonego sera
- 4 żółtka
- 30g mąki pszennej
- 30g mąki skrobiowej
- 200g białka
- 200g cukru
- 4g kwasku cytrynowego (rozrobionego w odrobinie wody)
- Esencja pomarańczowa do smaku- parę kropli
- Esencja cytrynowa do smaku- parę kropli
- Esencja waniliowa do smaku- parę kropli
Instrukcje
-
- Zacząć od zrobienia kruchego ciasta. Połączyć masło z cukrem, dodać żółtko i esencję. Dodać przesianą mąką z kakao i szybko (krótko) wyrobić ciasto. Schłodzić w lodówce. Kiedy ciasto będzie już schłodzone, rozwałkować i wyciąć krążek dopasowany do wielkości formy.
- Przygotować masę serową. Z sera, żółtek, mąki i esencji wyrobić masę o jednolitej konsystencji.
- Ubić białko z cukrem wsypując od razu cukier do białka. Na koniec ubijania dodać trochę kwasku cytrynowego, aby usztywnić pianę. Ubite białko dokładnie i delikatnie wymieszać z masą serową i przełożyć do formy z kruchym ciastem na spodzie. Resztę ciasta kruchego cienko rozwałkować i wyciąć wąskie paski. Ułożyć je na serniku. tworząc wzór. Piec przez około 75 minut w temperaturze 150 ° C. Podczas pieczenia co jakiś czas otwierać drzwiczki piekarnika żeby uleciała z niego powstała podczas pieczenia para. Dzięki temu sernik nie popęka. Po wyjęciu z piekarnika sernik natychmiast okroić nożem dookoła formy. Ostudzić.
- Schłodzić w lodówce.