Przez ostatnie 4 tygodnie znowu poczułam się trochę jak studentka, choć czasy te mam już dawno za sobą. Po latach wróciłam do Warszawy, aktywnie mijałam i omijałem moja starą uczelnię (dokładnie jak za dawnych lat), ale tym razem przynajmniej było to uzasadnione, bo porzuciłam ekonomie i zajęłam się wypiekami. Nauczyłam się dużo fantastycznych rzeczy🔝🔝🔝Fantastycznych i przydatnych w kontekście zbliżających się Świąt Wielkanocnych i innych okazji, które aż proszą się o to żeby na stole postawić coś słodkiego. Dzięki pomocy najlepszego Pastry Sous Chefa (Jarek Konrady jesteś mistrzem nad mistrzami) nauczyłam się piec rzeczy, których nazwy nadal nie umiem wymówić🙈🙈Wreszcie poczułam się na tyle pewnie w kwestii wypieków żeby przestać traktować je po macoszemu. W związku z niejednoznacznymi i nieewidentnymi oznakami wiosny (we Wrocławiu spodziewamy się opadów śniegu) sezon na odchudzanie przekładam na później, a zaczynam sezon pieczenia. Produkcja tych wszystkich słodkich kreacji, które mam w głowie i które chce dla Was przygotować powstanie w oparciu o fantastyczny sprzęt marki Kenwood, którego jestem ambasadorem🙌🙌 Dzisiaj zaczynamy od rzeczy prostej, bardzo atrakcyjnej wizualnie i niesamowicie smacznej! Ten nowojorski sernik z mango doskonalone sprawdzi się na Waszym wielkanocnym stole! Jego przygotowanie jest bajecznie proste, wiec w ferworze walki z innymi potrawami, deser zajmie Wam już tylko chwilę.
Sernik nowojorski z mango
WydrukujSkładniki
- KRUCHY SPÓD:
- 50g cukru
- 100g masła
- 150 g mąki pszennej
- 100g masła
- 10g cynamonu
- 40g niebieskiego maku
- MASA SEROWA:
- 750g białego mielonego sera
- 2 jajka
- 4 żółtka
- 250g cukru
- 20g mąki pszennej
- 30g mąki skrobiowej
- 1 laska wanilii
- 60 ml soku z cytryny
- 200 ml śmietanki 30%
- WYKOŃCZENIE:
- 200g puree z mango
- 10g żelatyny
- 50 ml wody
Instrukcje
-
- Piekarnik rozgrzać do 180° C.
- Z masła, cukru i mąki wyrobić kruche ciasto i upiec na złoty kolor. Upieczone ciasto drobno pokruszyć, dodać pozostałe masło, mak i cynamon- wyrobić do zwartej konsystencji i wyłożyć dno formy.
- W mikserze na średniej prędkości połączyć wszystkie składniki na sernik i wolno wyrobić do jednolitej, gładkiej konsystencji. Przełożyć do przygotowanej formy. Do piekarnika na najniższą półkę wstawić naczynie z wodą, a na środkową półkę, blachę z sernikiem. Piec przez około 75 minut w piekarniku nagrzanym do 100° C, aż do delikatnego zbrązowienia powierzchni od strony formy.
- Po wyjęciu sernik delikatnie okroić od formy. Ostudzić.
- Rozpuścić namoczoną wcześniej żelatynę i dodać do puree z mango w temperaturze pokojowej. Schłodzić całość w lodówce.