Piątek, piąteczek, piątunio🔝 Piękny dzień! ☀️☀️☀️Dzisiaj dał mi trochę w kość. Nadal biegam, ale do przodu pcha mnie tylko upór (czasami jak widać jest to pozytywna cecha charakteru) i takie pyszności czekające w lodówce. Do biegania znalazłam sobie najlepszego możliwego partnera- mojego podstarzałego psa Ozziego. Doskonale się rozumiemy, bo on też nie jest najlepszym biegaczem. Przy nim czuję nawet jakbym trzymała całkiem niezłe tempo, co oczywiście nie jest prawdą, ale w chwilach kryzysu (jak dzisiaj) miło mieć taki punkt odniesienia. Udało się nam zrealizować plan tygodniowy i ja bliska zawału, a Ozzy z charakterystycznym dla wszystkich chihuahuał (cholera nigdy nie wiem jak to się pisze) wytrzeszczem zaczynamy długi weekend. Niedługo przyjeżdżają do nas znajomi, więc mamy dla nich taki pyszny jagodowy sernik na zimno na chrupiącej czekoladzie (tutaj opisywałam sernik z malinami). Wygląda bardzo wiosennie, jest lekki i aktualnie z pełną świadomością mogę zaliczyć go do najszybszych i najprostszych deserów w moim repertuarze🌸🌸🌸. Nie myślcie sobie, że poszłam na łatwiznę i się nie postarałam- czasami szybciej nie znaczy gorzej. Ja po prostu lubię proste rozwiązania! Miłego długiego weekendu! Do miłego!
Sernik jagodowy na chrupiącej czekoladzie
WydrukujSkładniki
- SPÓD:
- 100g gorzkiej czekolady
- 30g prażynek waflowych
- MASA SEROWA:
- 240 ml śmietanki 30%
- 240g białej czekolady
- 80g masła
- 500g białego mielonego sera
- 80g pasty jagodowej puree
- 20g żelatyny
- 100 ml wody
- świeże borówki do dekoracji
Instrukcje
-
- 20 g żelatyny namoczyć w 100 g wody. Ze śmietany i białej czekolady zrobić na kąpieli wodnej ganache. Zdjąć z kąpieli wodnej, a następnie dodać żelatynę, masło i pastę jagodową. Na końcu dodać ser i ujednolicić konsystencję.
- Wyłożyć do przygotowanej formy uprzednio wysmarowanej olejem i posypanej cukrem pudrem. Schłodzić.
- 2/3 gorzkiej czekolady rozpuścić na kąpieli wodnej rozpuścić na kąpieli wodnej. Zdjąć z kąpieli wodnej i dodać pozostałą czekoladę i prażynki. Wymieszać. Cienką warstwę rozsmarować na pergaminie. Gdy czekolada zmatowieje, wykroić krążkiem kółko nieco większe niż podstawa sernika. Schłodzić.
- Wyjąć delikatnie serniczek z formy i położyć go na krążku z chrupiącej czekolady. Udekorować.