Bardzo szybki i bardzo zdrowy przepis na koniec tygodnia- sałatka z ziołowym winegretem z krewetkami w sosie z białego wina z czosnkiem, natką i chilli! 😋😋😋
Krewetki w sosie z białego wina z czosnkiem, natką i chilli
WydrukujSkładniki
- KREWETKI:
- 8 szt krewetek 16/20 (mrożonych lub świeżych)
- olej roślinny do smażenia
- 6 drobno posiekanych ząbków czosnku
- 1 drobno posiekana papryczka chilli
- 100 ml białego wina
- 50g masła
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- SAŁATKA:
- mieszane sałaty
- pomidorki koktajlowe
- czerwona cebula w piórka
- awokado pokrojone w kostkę lub plasterki
- WINEGRET:
- 3-4 gałązki natki pietruszki
- 2 gałązki koperku
- oliwa sansa ok. 150 ml
- miód 1-2 łyżki
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 30 ml octu z białego wina
- ok 1/2 łyżeczki soli do smaku
Instrukcje
KREWETKI:
- Krewetki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, obrać i oczyścić pozostawiając ogonki.
- Rozgrzać oliwę na średnim ogniu na dużej patelni o wysokich brzegach i wrzucić krewetki. Smażyć około minuty nie obracając.
- Obrócić krewetki i wrzucić czosnek i papryczkę chilli. Smażyć kolejną minutę. Pamiętaj, że zbyt długie gotowanie sprawi, że krewetki będą twarde.
- Zwiększyć ogień, dodać wino i redukować. Kiedy wino będzie do połowy zredukowane dodać zimne masło.
- Jak tylko masło się roztopi, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać natkę.
WINEGRET:
- Wszystkie składniki zmiksować blenderem. Sprawdzić smak pod kątem kwasowości, ostrości i słodyczy. Powinien być zachowany balans, a sos musi mieć zdecydowany i wyraźny smak.
Sałatę wymieszać z cebulą, pomidorkami i awokado. Polać winegretem i na wierzchu ułożyć krewetki.