Dzisiaj na kolację jedna z popularniejszych sałatek, francuski klasyk- sałatka nicejska z pysznym winegretem🥗🥗🥗Zdrowa, lekka i bardzo pożywna. Termometry pokazują coraz wyższe temperatury, więc jeśli myślę o jedzeniu to mam ochotę właśnie na coś takiego!
Sałatka nicejska
WydrukujSkładniki
- mix sałat
- 4 jajka ugotowane na twardo podzielone na ćwiartki
- 200 g fasolki szparagowej
- 160 g tuńczyka w sosie własnym (odsączonego)
- 300 g pomidorów koktajlowych
- 1 zielony ogórek pokrojony w półplasterki
- 1/2 małej czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
- 10 sztuk czarnych oliwek
- Sos winegret:
- 125 ml oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- 2 łyżki musztardy delikatesowej
- 50 ml soku z cytryny
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- 30 ml wody gazowanej
- miód do smaku (ok 1.5 łyżki)
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje
SAŁATKA:
- Do miski wrzucić sałatę i na niej ułożyć wszystkie pozostałe składniki. Polać sosem winegret.
WINEGRET:
- Musztardę połączyć z sokiem z cytryny, natką pietruszki i wodą gazowaną. Blendując powoli cienką strużką dodawać olej. Doprawić do smaku miodem, solą i pieprzem.
2 komentarze
pyszna klasyka 🙂
🙂