Lubię ułatwiać sobie życie w kuchni i uwielbiam błyskawiczne rozwiązania. Nie znoszę natomiast marnotrawienia i wyrzucania jedzenia! ⛔️⛔️⛔️Wczoraj mieliśmy na kolację sałatkę cezar z krewetkami i zostało mi trochę sosu i sporo sałaty rzymskiej. W myśl zasady #zerowaste dzisiaj też zjemy sałatkę cezar, ale tym razem z grillowanym kurczakiem, chipsem z boczku, chrupiącymi grzankami, pomidorkami koktajlowymi, jajkiem i dużą ilością parmezanu. Idealne wakacyjne danie💯💯💯Proste, szybkie i lekkie🔆🔅🔆🔅
Sałatka cezar z kurczakiem
WydrukujSkładniki
- sałata rzymska pokrojona na mniejsze kawałki
- garść tartego parmezanu
- pomidorki koktajlowe przekrojone na pół
- 2 jajka ugotowane na półmiękko
- 100 g surowego boczku w plastrach
- SOS CEZAR:
- 1 żółtko
- 2 fileciki anchois
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka białego octu winnego lub soku z cytryny
- 50 g drobno startego parmezanu lub grana padano
- 50 ml śmietanki
- 350 ml oleju roślinnego
- sól i świeżo zmielony pieprz
- CHRUPIĄCE GRZANKI:
- 6 kromek pieczywa tostowego pokrojonego w kostkę
- parę kropli oliwy z oliwek do skropienia
- zioła prowansalskie
- KURCZAK:
- parę gałązek tymianku
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
Instrukcje
CHIPS Z BOCZKU:
- Piekarnik rozgrzać do 200° C. Plasterki boczku rozłożyć na blasze do pieczenia. Piec do zarumienienia się boczku. Gotowe chipsy przełożyć na ręcznik papierowy żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
SOS CEZAR:
- Jajko sparzyć wrzątkiem. Żółtko wbić do naczynia melaksera, dodać fileciki anchois, czosnek, musztardę, sok z cytryny, parmezan i śmietankę. Wszystko zmiksować na dużych obrotach.
- Zmniejszyć obroty melaksera i stopniowo małymi porcjami lub cieniutką strużką dodawać olej do momentu aż sos stanie się jasny i gęsty
CHRUPIĄCE GRZANKI:
- Piekarnik rozgrzać do 180° C.
- Pokrojone w kostkę pieczywo delikatnie skropić oliwą z oliwek i posypać ziołami. Rozłożyć równo na blasze i piec przez około 10 minut lub do uzyskania złotego koloru.
KURCZAK:
- Kurczaka natrzeć solą, pieprzem i drobno pokrojonym tymiankiem, a następnie skropić oliwą z oliwek. Odstawić do zamarynowania na minimum godzinę.
- Piekarnik rozgrzać do 90° C (grzałka górna i grzałka dolna). Na najniższą półkę piekarnika włożyć naczynie żaroodporne wypełnione wodą.
- Rozgrzać patelnię grillową. Włożyć porcje kurczaka i zarumienić ze wszystkich stron. Przełożyć do piekarnika i piec przez około 15 minut (przed podaniem należy sprawdzić, czy kurczak nie jest surowy).
SAŁATKA:
- Do miski wrzucić sałatę i na niej ułożyć wszystkie pozostałe składniki. Polać sosem.