Długi weekend naprawdę się nam udał. Wreszcie spędziliśmy razem trochę czasu, odpoczęliśmy za wszystkie czasy i jedliśmy mnóstwo pyszności, po których zdrowy rozsądek nakazuje żeby przenieść się na salatki🙈 Ta jest wyjątkowo dobra i szybka w przygotowaniu, wiec poświęcenie nie jest aż tak wielkie! Tydzień zaczynamy z sałatką cezar z krewetkami. Miłego tygodnia☀️☀️☀️
Sałatka cezar z krewetkami
WydrukujSkładniki
- sałata rzymska pokrojona na mniejsze kawałki
- garść tartego parmezanu
- CHRUPIĄCE GRZANKI:
- 6 kromek pieczywa tostowego pokrojonego w kostkę
- parę kropli oliwy z oliwek do skropienia
- zioła prowansalskie
- SOS CEZAR:
- 1 żółtko
- 2 fileciki anchois
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka białego octu winnego lub soku z cytryny
- 50 g drobno startego parmezanu lub grana padano
- 50 ml śmietanki
- 350 ml oleju roślinnego
- sól i świeżo zmielony pieprz
- KREWETKI:
- 10 szt krewetek
- olej roślinny do smażenia
- 3 drobno posiekanych ząbków czosnku
- 1 drobno posiekana papryczka chilli
- 50 ml białego wina
- 20g masła
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
Instrukcje
SAŁATKA:
- Do miski wrzucić sałatę i na niej ułożyć wszystkie pozostałe składniki. Polać sosem.
SOS CEZAR:
- Jajko sparzyć wrzątkiem. Żółtko wbić do naczynia melaksera, dodać fileciki anchois, czosnek, musztardę, sok z cytryny, parmezan i śmietankę. Wszystko zmiksować na dużych obrotach.
- Zmniejszyć obroty melaksera i stopniowo małymi porcjami lub cieniutką strużką dodawać olej do momentu aż sos stanie się jasny i gęsty
CHRUPIĄCE GRZANKI:
- Piekarnik rozgrzać do 180° C.
- Pokrojone w kostkę pieczywo delikatnie skropić oliwą z oliwek i posypać ziołami. Rozłożyć równo na blasze i piec przez około 10 minut lub do uzyskania złotego koloru.
KREWETKI:
- Krewetki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, obrać i oczyścić pozostawiając ogonki.
- Rozgrzać oliwę na średnim ogniu na dużej patelni o wysokich brzegach i wrzucić krewetki. Smażyć około minuty nie obracając.
- Obrócić krewetki i wrzucić czosnek i papryczkę chilli. Smażyć kolejną minutę. Pamiętaj, że zbyt długie gotowanie sprawi, że krewetki będą twarde.
- Zwiększyć ogień, dodać wino i redukować. Kiedy wino będzie do połowy zredukowane dodać zimne masło.
- Jak tylko masło się roztopi, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać natkę.