W oczach moich dzieci puree ziemniaczane jest widziane jako równie pyszne, co frytki. Puree jest bardzo szybkie w przygotowaniu i stanowi świetny dodatek do wielu potraw. Oczywiście można jeść je również same lub w towarzystwie różnego rodzaju sosów. Na blogu już niedługo przepis na pyszną zapiekankę rybną z jego wykorzystaniem.
Puree ziemniaczane
WydrukujSkładniki
- 1.5 kg mączystych ziemniaków
- 2 łyżeczki soli
- 100 ml ciepłego mleka
- 50 g pokrojonego na kawałki masła
- 2 szczypty mielonej gałki muszkatołowej
- świeżo mielony czarny pieprz
Instrukcje
- Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do garnka z zimną wodą.
- Gotować w osolonej wodzie na średnik ogniu przez ok 15-20 minut (lub aż ziemniaki staną się miękkie).
- Ugotowane ziemniaki odcedzić. Ziemniaki włożyć ponownie do suchego garnka i odparować, trzymając je jeszcze 2-3 minuty na średnim ogniu, co jakiś podrzucając żeby nie przywarły.
- Gotowe ziemniaki zgnieść albo przepuścić przez prasę do ziemniaków. Dodać masło, mleko, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Ponownie zgnieść.
Uwagi
Przechowywać do 3 dni w lodówce. Można mrozić w szczelnie zamkniętym pojemniku.