Puree z dyni lub mus z dyni (jak kto woli) jest podstawą do wszelkiego rodzaju przepisów z dynią w roli głównej. Dynia jest warzywem bardzo wszechstronnym, idealnie nadaje się do jesiennych wypieków, rozgrzewających zup kremów, sosów, ciast, ciasteczek, muffinek, chlebów, koktajli, a nawet lodów. Ponieważ puree z dyni nie jest produktem łatwo dostępnym na naszym rynku, przygotowuję je i mrożę i w dużych ilościach- dzisiaj uruchomiłam produkcję wręcz hurtową! Moje dzieci uwielbiają dyniowe wariacje, więc staram się wykorzystywać ją często- szczególnie, że wspomaga odporność!!! Dynia jest warzywem niskokalorycznym i lekkostrawnym, zawierającym białko, błonnik oraz witaminy takie jak: A (beta-karoten), B1, B2, C, E i składniki mineralne (fosfor, żelazo, wapń, potas, magnez).
Puree z dyni
WydrukujSkładniki
- dynia Hokkaido (ilość dowolna)
Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
- Dynię umyć i przekroić na pół. Galkownicą do lodów lub zwykłą łyżką usunąć nasiona.
- Pokroić na mniejsze kawałki, zostawiając skórkę.
- Ułożyć skórą do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przykrytą folią aluminiową do miękkości- ok 30- 35 minut.
- Ostudzić dynię i zmiksować na gładkie puree. W przypadku dyni Hokkaido nie musimy ściągać skóry.
- Dynię włożyć do torebek lub pojemników i zamrozić.