Mam dla Was idealny przepis na aromatyczna i delikatna pierś z kaczki w sosie hoisin. Prawdę mówiąc sos wcale nie jest niezbędny, bo kaczka wyszła po prostu obłędnie! Wszystko dzięki moczeniu jej w azjatyckiej solance (w sumie nie wiem, czy coś takiego w ogóle istnieje, ale w naszym domu zdecydowanie tak). Jeśli rozbudziła Wasza ciekawość to zapraszam do wspólnego gotowania.
Pierś z kaczki w sosie hoisin z tajską sałatką i ryżem
WydrukujSkładniki
- KACZKA:
- 4 piersi z kaczki
- 2,5 l wody
- 80g soli himalajskiej
- 40g cukru trzcinowego
- 3 łodygi trawy cytrynowej (zgniecione i drobno pokrojone)
- 4 pokrojone w piórka szalotki
- 1 łyżka liści kafiru
- 3 drobno posiekane ząbki czosnku
- 1 posiekana papryczka chilli (bez pestek)
- imbir wielkości kciuka pokrojony w plastry
- świeża kolendra (łodygi i liście)
- uprażone ziarna kolendry- 10
- SOS HOISIN:
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 przeciśnięty przez prasę ząbek czosnku
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- szczypta ostrej papryki w proszku
- SAŁATKA:
- mango pokrojone w słupki 1 szt.
- zielony ogórek
- marchewka
- dymka
- marynowany imbir- 20g
- orzechy ziemne- prażone
- VINAIGRETTE:
- olej arachidowy 50 ml
- sok z 1 limonki
- 1/2 chilli- posiekane
- pół pęczka kolendry- posiekanej
- sos ostrygowy- 1 łyżeczka
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
Instrukcje
KACZKA:
Piersi kaczki ponacinać w kratkę od strony skóry. W garnku zagotować wszystkie elementy solanki, a następnie ją ostudzić i wrzucić do niej kaczkę. Włożyć do lodówki na 24h. Piersi wyjąć z lodówki i ogrzać do temperatury pokojowej. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Na zimnej patelni położyć kaczkę skórą do dołu i na małym ogniu wytapiać tłuszcz( ok 15 minut). Jak skóra jest już mocno rumiana, przewrócić mięso skórą do góry i smażyć 1 minutę. Podsmażone piersi włożyć skórą do góry do piekarnika na ok 7 minut. Wyjąć z piekarnika, odczekać 5 minut i pokroić.
SOS HOISIN:
Wszystkie elementy sosu podgrzać w garnuszku na małym ogniu mieszając, aż sos stanie się jednolity.
SAŁATKA Z VINAIGRETTEM:
- Zmiksować ze sobą wszystkie składniki używając blendera. Vinaigrettem polać sałatkę.
2 komentarze
Ciekawa sałatka, zupełnie inna od takich naszych tradycyjnych 🙂
Jest przepyszna! Podaje ja w różnych kombinacjach😌