Nie jestem ani największym znawcą, ani nigdy nie byłam szczególnym miłośnikiem ostryg. Dotychczas próbowałam ich wyłącznie w wersji na surowo z lodem i sokiem z cytryny, która w swej wyrafinowanej formie w niezbyt korzystny sposób przywołuje wspomnienia z wakacji- patrz zachłyśnięcie się morską wodą. Ale jako, że sezon na ostrygi w pełni (wielkimi krokami zbliżają się Walentynki, a są one na szczycie listy afrodyzjaków), mam dla Was całkiem fajny przepis na ostrygi zapiekane z masłem szałwiowym i szpinakiem. Przepis, który zmienił moje postrzeganie tematu ostryg. Warto spróbować, bo oprócz tego, że ostryga jest pokarmem miłości, to jest również zdrowa i niesamowicie odżywcza, ma w sobie dużo białka, minerałów i witamin. Dacie się namówić?
Ostrygi zapiekane z masłem szalotkowym i szpinakiem
WydrukujSkładniki
- 4-6 szt świeżych ostryg
- garść młodego szpinaku
- MASŁO SZALOTKOWE:
- 50g masła
- 1 szalotka posiekana w bardzo drobną kosteczkę
- sok z połowy cytryny
- 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 50 ml białego wina
- pieprz do smaku
- 1 łyżka tartego parmezanu
- 1 łyżka czystej wody z ostryg (opcjonalnie)
Instrukcje
- Ostrygi otworzyć delikatnie tak aby jak najmniej je ukruszyć.
- Wodę z ostryg zebrać i po przecedzeniu odłożyć (opcjonalnie).
- Ostrygo wyjąć z muszli. Jeśli skorupa była bardzo pokruszona, należy opłukać mięso pod zimną bieżącą wodą przez jak najkrótszy czas.
- Masło rozpuścić na patelni, dodać szalotkę i skórkę z cytryny i delikatnie poddusić na małym ogniu.Dodać wino i dalej dusić aż w całości odparuje. doprawić pieprzem i solą.
- Na bardziej wgłębioną skorupę ostrygi ułożyć kilka listków szpinaku, a na to łyżkę masła szalotkowego. Na masło ułożyć ostrygę, a na nią położyć kolejną łyżeczkę masła. Ostrygę oprószyć parmezanem i zapiekać w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (najlepiej na funkcji górnego grzania) – przez 5-6 minut.
1 comment
Great, I really like it! Youre awesome