Długi weekend czas start! My siedzimy już w samochodzie i jedziemy na wyjazd niespodziankę zorganizowany przez mojego męża ❤️🚗 Jestem mega happy! Dzieciaki jedzą właśnie razowe muffiny z suszona figa, które upiekliśmy szybko przed wyjściem(oczywiście krusząc na potęgę). Ostatnio jestem na fali kulinarnej akceptacji u moich dzieci, ale takimi przepisami można sobie na to zasłużyć🌊🌊🌊🌊 🙈🙈🙈 Zaczynamy rodzinna wersje #carpoolkaraoke, wiec nie przedłużam! Miłego weekendu i dużo ☀️☀️☀️
Muffinki razowe z suszonymi figami
WydrukujSkładniki
- 320 g mąki pszennej razowej
- 150 g mąki pszennej białej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 110 g cukru trzcinowego
- 125 g masła pokrojonego w grubą kostkę
- 150 g drobno pokrojonych suszonych fig
- 250 ml mleka
- 2 jajka
Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
- Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
- Do miski wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier i masło. Rozetrzeć palcami, aż drobinki masła pokryją się mąką. Dodać suszone figi i jeszcze raz wymieszać.
- Do dzbanka wlać mleko, dodać jajka i roztrzepać widelcem. Wlać do miski z mąką i wymieszać widelcem. Ciasto nie powinno być gładkie, więc nie należy przejmowaćj się grudkami.
- Powstałą masę wlać do papilotek (12 foremek o pojemności 80 ml).
- Piec przez 15-20 minut lub do suchego patyczka.
- Muffinki wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.
Uwagi
Muffinki najlepiej smakują tuż po wyjęciu z piekarnika, ale można je przechowywać do 2 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.