Uwielbiam świąteczne przygotowania, rozmowy, śmiechy i te cudowne zapachy, które unoszą się w całym domu. Uwielbiam czas spędzony z moja rodziną, która kocham ponad życie❤️❤️❤️.. i uwielbiam te mazurki. W trakcie przygotowań zjadłam tyle masy kajmakowej, ze wystarczy mi na cały rok i to z dużym zapasem, ale nie żałuje ani łyżeczki, bo jest przepyszna! Przepis, który Wam proponuję jest bardzo prosty i smakuje genialnie!! Do tego pięknie wygląda, więc oprócz podniebienia cieszy również oko. Jeśli jeszcze nie macie mazurka to zapraszam do pieczenie.
Mazurek
WydrukujSkładniki
- KRUCHY SPÓD:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 200 g zimnego masła
- 4 żółtka
- woda
- MASA:
- puszka masy krówkowej
- migdały do dekoracji
Instrukcje
- Garnek wyłożyć kuchenną ściereczkę, włożyć do środka puszkę z kajmakiem i zalać wodą. Gotować na bardzo małym przez ok. 4 godziny.
- Mąkę przesiać do miski i połączyć z pozostałymi składnikami na ciasto, na sam koniec dodając przetarte żółtka. Szybko zagnieść. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Jeśli ciasto będzie zbyt twarde, dodać odrobinę chłodnej wody.
- Z uzyskanej gładkiej masy należy uformować kulkę, rozpłaszczyć ją na placek i zawinąć w folię spożywczą.
- Włożyć do lodówki i schlodzić (ok. godziny). Ja ciasto przygotowuję dzień wcześniej i zostawiam na całą noc w lodówce.
- Piekarnik rozgrzać do 180° C.
- Formę na tartę posmarować grubo masłem i posypać bułką tartą.
- Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Najlepiej robić to między foliami, bo ciasto nie będzie się wtedy przyklejało do blatu i nie będziemy musieli dosypywać za dużo mąki.
- Ciastem wykłożyć dno i boki formy. Odciąć nadmiar ciasta wystający z formy.
- Zrobić dziurki widelcem na całej powierzchni ciasta.
- Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć grochem, fasolą lub kulkami ceramicznymi- w ten sposób zapobiegniesz wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia.
- Piec przez 15 minut, następnie zdjąć papier i obciążenie. Ciasto piec przez kolejne 5-10 minut (aż się nie zarumieni).
- Odstawić do wystygnięcia. Na wystudzony spód wyłożyć masę kajmakową i ozdobić według uznania.
Uwagi
Do dekoracji można użyć jeszcze prażonych chipsów kokosowych i mięty.
2 komentarze
Ale piękne te Mazurki!
Dziękuję:)