Moje dzieci są najsurowszym jurorem w kuchni👶🏻👧 Kiedy zrobię coś niedobrego dają mi o tym znać niemal błyskawicznie‼️ Skala ocen sięga od ‘pyszałki’ do ‘obleśnego’.. Tym razem wygrałam i udało mi się zrobić coś pysznego, więc ten przepis możecie oznaczyć jako ‘kids friendly’👏🙌😆Oczywiście cudów nie ma- sałatkę ze zdjęcia zjadłam sama, ale kurczak w sosie pomidorowym na bazie białego wina i szałwii z młodymi ziemniaczkami został zaakceptowany i okazał się wielkim hitem (zapewne mozzarella zrobiła tu cała robotę 🤣)💥Po ostatnich paru porażkach mamy zwycięstwo- moje dzieci znowu uwierzyły w to, że umiem gotować! Yeahhhhh!!🍾 🥂
Kurczak w sosie pomidorowym z młodymi ziemniaczkami i mixem sałat
WydrukujSkładniki
- KURCZAK:
- parę gałązek tymianku
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
- SOS POMIDOROWY:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 duże cebule pokrojone w drobną kostkę
- 3 ząbki czosnku, zmiażdżone i pokrojone
- 400 g drobno pokrojonych mieszanych warzyw (seler naciowy, marchewka, pietruszka)
- 250 ml białego wytrawnego wina
- 1200 g pomidorów z puszki w zalewie (3 puszki)
- parę gałązek drobno pokrojonej szałwii
- 1 łyżeczka syropu z agawy lub cukru
- 1/2 szklanki soku z pomarańczy
- 1/2 szklanki soku z grejpfruta
- 2 łyżki soku z cytryny
- sólo i pieprz do smaku
- czarne oliwki i pomidorki koktajlowe (opcjonalnie)
- 50 g sera mozzarella do posypania kurczaka
- SAŁATKA:
- mix sałat
- pomidorki koktajlowe przekrojone na pół
- zielony ogórek pokrojony w półplasterki
- czerwona papryka pokrojona w kostkę
- czarne oliwki
- Sos winegret:
- 125 ml oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- 2 łyżki musztardy delikatesowej
- 50 ml soku z cytryny
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- 30 ml wody gazowanej
- miód do smaku (ok 1.5 łyżki)
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje
KURCZAK W SOSIE POMIDOROWYM:
- Kurczaka natrzeć solą, pieprzem i drobno pokrojonym tymiankiem, a następnie skropić oliwą z oliwek. Odstawić do zamarynowania na minimum godzinę.
- Rozgrzać patelnię grillową. Włożyć porcje kurczaka i zarumienić ze wszystkich stron. Odłożyć.
- Przygotować sos: na dużej patelni o wysokich brzegach rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę i czosnek i smażyć, aż cebula stanie się miękka. Wrzucić warzywa i wszystko podsmażyć. Kiedy warzywa odrobinę zmiękną dodać wino. Gotować na dużym ogniu, aż połowa płynu odparuje. Zmniejszyć ogień i dodać pokrojone pomidory wraz z zalewą, szałwię i cukier lub syrop z agawy. Wlać sok z pomarańczy, grejpfruta i cytryny. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut. Sos wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Wcześniej zgrillowanego kurczaka włożyć na patelnię i gotować pod przykryciem przez 5 minut. Zdjąć pokrywkę, przewrócić mięso i posypać je serem mozzarella. Dodać oliwki i pomidorki koktajlowe (opcjonalnie). Gotować już bez przykrycia przez kolejne 5 minut.
- Podawać z młodymi ziemniaczkami lub makaronem i sałatką.
SAŁATKA:
- Do miski wrzucić sałatę i na niej ułożyć wszystkie pozostałe składniki. Polać sosem winegret.
WINEGRET:
- Musztardę połączyć z sokiem z cytryny, natką pietruszki i wodą gazowaną. Blendując powoli cienką strużką dodawać olej. Doprawić do smaku miodem, solą i pieprzem.