Mam dla Was kolejny przepis, bez którego nie wyobrażam sobie lata!!!!!! 🌡🌡🌡Orzeźwiające gazpacho, czyli rozsławiony w Hiszpanii chłodnik z pomidorów! 🍅🍅🍅🍅🍅🍅Robi się go szybko i bardzo łatwo! Spotkałam się z wieloma przepisami, ale ten jest zdecydowanie wart wypróbowania☀️😌 🤘👌
Gazpacho
WydrukujSkładniki
- 1 kg pomidorów
- 1 zielony ogórek
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- kawałek papryczki chilli
- 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
- 2 łyżeczki octu winnego
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 4 łyżki oliwy
- 1 szklanka miąższu z pieczywa tostowego
- parę kropli tabasco
- sólo i pieprz do smaku
- Do podania: pokrojony w kostkę ogórek, pokrojona w kostkę papryka, starty na tarce o małych oczkach ser feta
Instrukcje
- Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki. Pokroić na kawałki. Dodać obrane i pokrojone ogórki, cebulę, czosnek oraz paprykę. Dodać chilli (na początku mniejszą ilość), sok z limonki, ocet, oliwę, worcestershire oraz pieczywo. Zblendować.
- Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, paroma kroplami tabasco oraz w razie konieczności cukrem i większą ilością chilli.
- Schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny. Przelać do miseczek lub szklanek, posypać pokrojonym w kostkę ogórkiem i papryką oraz startym na małych oczkach serem feta.