Na dworze jak w piekarniku, a w moim domu pachnie Tajlandią🤘☀️🙌 Jest pięknie, pysznie i wakacyjnie.. świeżo, lekko i bardzo zdrowo. Na talerzu dorsz w sosie tajskim na bazie mleczka kokosowego z dodatkiem warzyw (groszku cukrowego, marchewki i cukinii) i ryżu. Danie szybkie i bardzo proste.
Dorsz z mleczkiem kokosowym i warzywami
WydrukujSkładniki
- olej arachidowy do smażenia
- 3 szt. trawy cytrynowej
- 4 liście kafiru
- 2 szalotki pokrojone w piórka
- 35 g imbiru pokrojonego w słupki
- 1 drobno pokrojona papryczka chilli
- 50g pasty tom kha
- 2 puszki (800 ml) mleka kokosowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- sok z 1 limonki
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 małe marchewki pokrojone w słupki
- 1 cukinia pokrojona w słupki
- 150 g groszku cukrowego
- 100 ml śmietanki 30%
- polędwica z dorsza
- kolendra
- ryż
Instrukcje
- W garnku na oleju przesmażyć rozgniecioną trawę cytrynową, liście kafiru, szalotkę, imbir oraz chilli .
- Dodać pastę tom kha.
- Wlać mleko kokosowe i zagotować.
- Doprawić sosem rybnym, sosem ostrygowym, sokiem z limonki oraz cukrem. Gotować aż sos zgęstnieje.
- Sos przecedzić przez sito. Dodać marchewkę, cukinię i groszek cukrowy. Gotować dopóki warzywa nie będą miękkie. Dodać śmietankę i krótko zagotować.
- Piekarnik rozgrzać do 180° C (grzałka górna i dolna).
- Dorsza posmarować oliwą i oprószyć solą i pieprzem. Położyć na blasze do pieczenia i piec przez ok 10 minut.
- Na koniec udekorować listkami kolendry. Podawać z ryżem.