Kochani! We wtorek żegnam Was sprawdzonym i nieskomplikowanym przepisem na pyszną kolację albo obiad. Uwierzcie mi- nie ma nic prostrzego i lepszego niż ten domowy makaron z sosem z gorgonzoli w towarzystwie ryby (u nas tym razem padło na dorsza, ale jeśli lubicie, równie dobrze sprawdzi się tu np. sola). Gorgonzola to najbardziej kremowy i jedwabisty ser jaki znam, więc aż prosi się żeby zrobić z niego sos. Jako dodatek do makaronu i szpinaku pasuje wręcz idealnie. Makaron równoważy wyraźny smak sera, a ser nadaje całości maślany, lekko słony, trochę słodki, a chwilami gorzki i ostry smak. Duet idealny, a jego dopełnieniem jest pyszna ryba. Póki co życzę Wam udanego wieczoru i miłej reszty tygodnia. Sobie również, bo poprzedni oferował nam jedynie choroby, wirusy i rozmaite infekcje. Ale mamy nowy tydzień, póki co jesteśmy zdrowi i generalnie jest pięknie. Do miłego!
Dorsz w sosie z gorgonzoli i szpinaku z makaronem
WydrukujSkładniki
- MAKARON JAJECZNY:
- 300g mąki pszennej
- 2 jajka
- 3 żółtka
- 1/2 łyżeczki drobnej soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- SOS:
- parę kropli oliwy z oliwek
- 400g szpinaku
- 2 przeciśnięte przez prasę ząbki czosnku
- łyżka masła
- 200g gorgonzoli
- 3 łyżki brandy
- szklanka śmietanki kremówki
- 1 żółtko
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
- RYBA:
- 2 łyżki roztopionego masła
- 400g polędwicy z dorsza
- sólo i pieprz
Instrukcje
MAKARON JAJECZNY:
- Przesiej mąkę na blat. Zrób w środku dołek i wbij jajka i żółtka. Dodaj sól i oliwę. Wyrabiaj składniki, aż się połączą.
- Kiedy ciasto stanie się jednolite, wyrabiaj jeszcze 8 minut obiema rękami. Uformuj z ciasta kulę, zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na przynajmniej 1 godzinę.
- Wyjmij ciasto z lodówki i rozpłaszcz je palcami, aby pasowało do rolek w urządzeniu do wyrabiania makaronu.
- Ciasto posyp lekko mąką po obu stronach i rozwałkuj, przepuszczając je przez maszynkę. Rozwałkowane ciasto przepuść przez nasadkę do krojenia tagliatelle.
- Zwiń wykrojony makaron jak cygaro- najpierw od jednego brzegu do środka, a potem od drugiego (nie ściskaj za mocno żeby makaron się nie posklejał).
- Posyp makaron mąką i kiedy wyschnie rozwiń i ugotuj (ok 3-4 minuty).
SOS:
- Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy. Wrzucić czosnek i delikatnie podsmażyć. Dodać szpinak i zblanszować. Odcisnąć i odłożyć na talerz.
- Rozgrzać masło, dodać ser i podgrzewać aż się rozpuści. Wlać brandy, odparować. Dodać śmietankę zmieszaną z żółtkami. Pogotować chwilę, aż sos zgęstnieje. Dodać szpinak i doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
RYBA:
- Piekarnik rozgrzać do 180° C (grzałka górna i dolna).
- Polędwicę oprószyć solą i pieprzem. Położyć na blasze do pieczenia i polać roztopionym masłem. Piec przez ok 10 minut.