Domowe gnocchi! Smakują świetnie jako dodatek do innych dań, ale moje dzieci uwielbiają jeść je przede wszystkim lekko podsmażone na masełku lub z sosem pomidorowym. Obecnie jest to ich faworyt. Niewykluczone, że moja miłość do włoskiej kuchni trochę na nich wpłynęła, ale mogę się założyć, że jeśli zaserwujecie je swoim dzieciom to będą zachwycone. Smacznego i miłego procesu tworzenia.
Domowe gnocchi
WydrukujSkładniki
- 1 kg ziemniaków mącznej odmiany
- 170g mąki pszennej
- 50g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soli
- świeżo mielony pieprz do smaku
- 1 jajko
- 1 żółtko
- mąka ryżowa do podsypywania
Instrukcje
- Ziemniaki dokładnie umyć, ale nie obierać.
- W osolonej wodzie do miękkości ugotować ziemniaki w mundurkach (nie rozgotować!)
- Odcedzić i odstawić aż całkowicie ostygną, a następnie obrać i przecisnąć przez prasę lub dokładnie rozgnieść.
- Dodać mąkę, żółtka, sól i świeżo mielony pieprz. Wyrabiać do uzyskania miękkiej, elastycznej masy. Należy pamiętać żeby składników nie wyrabiać zbyt długo, bo masa zacznie się lepić. Podczas wyrabiania podsypywać mąką ryżową.
- Z otrzymanej masy ulepić kulę i podzielić ją na części, z których następnie na posypanej mąką ryżową stolnicy zrolować kolejno wałki o średnicy ok 2 cm.
- Wałki pokroić nożem na kawałki o długości ok 2 cm.
- Otrzymane gnocchi można zostawić w tej formie lub dla efektu wizualnego przetoczyć po ząbkach widelca, by powstało karbowanie.
- Ugotuj gnocchi w dużej ilości osolonej wody. Gdy zaczną wypływać na powierzchnię są gotowe i możesz wyjąć je z wody za pomocą łyżki cedzakowej.