Domowe gnocchi z cukinią i sosem szałwiowym! Pyszne i prosty pomysł na obiad. Kto się skusi?
Domowe gnocchi
WydrukujSkładniki
- 1 kg ziemniaków mącznej odmiany
- 170g mąki pszennej
- 50g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soli
- świeżo mielony pieprz do smaku
- 1 jajko
- 1 żółtko
- mąka ryżowa do podsypywania
- 100 g solonego masła
- 2 cukinie, pokrojone w kostkę o boku 1 cm (bez nasion)
- 2 łyżki drobno posiekanej świeżej szałwii
- tarty parmezan do posypania
- sólo i pieprz do smaku
Instrukcje
- Ziemniaki dokładnie umyć, ale nie obierać.
- W osolonej wodzie do miękkości ugotować ziemniaki w mundurkach (nie rozgotować!)
- Odcedzić i odstawić aż całkowicie ostygną, a następnie obrać i przecisnąć przez prasę lub dokładnie rozgnieść.
- Dodać mąkę, żółtka, sól i świeżo mielony pieprz. Wyrabiać do uzyskania miękkiej, elastycznej masy. Należy pamiętać żeby składników nie wyrabiać zbyt długo, bo masa zacznie się lepić. Podczas wyrabiania podsypywać mąką ryżową.
- Z otrzymanej masy ulepić kulę i podzielić ją na części, z których następnie na posypanej mąką ryżową stolnicy zrolować kolejno wałki o średnicy ok 2 cm.
- Wałki pokroić nożem na kawałki o długości ok 2 cm.
- Otrzymane gnocchi można zostawić w tej formie lub dla efektu wizualnego przetoczyć po ząbkach widelca, by powstało karbowanie.
- Ugotuj gnocchi w dużej ilości osolonej wody. Gdy zaczną wypływać na powierzchnię są gotowe i możesz wyjąć je z wody za pomocą łyżki cedzakowej. Odłóż na blachę żeby się nie posklejały.
- Roztop masło na dużej patelni na średnim ogniu. Kiedy się roztopi, dodaj cukinię i smaż przez 3 minuty, a potem dodaj szałwię i wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem i zdejmij z ognia.
- Dodaj gnocchi na patelnię z sosem i wymieszaj.
- Podawaj posypane parmezanem.