Sorry za ostatni brak aktywności, ale pomimo, że gotowe przepisy mam dla Was już od dłuższego czasu, zawsze coś staje mi na drodze żeby zebrać się w sobie i najzwyczajniej w świecie je wrzucić. W zeszłym tygodniu jedną z takich przeszkód były na przykład moje oczy. To, że nie mam sokolego wzroku podejrzewałam już od dłuższego czasu, ale w życiu nie sądziłam, że jestem ślepa jak kura! Jednak po badaniach wykonanych przez trzech niezależnych lekarzy okazuje się, że jestem!! Dlatego jeśli ktoś z Was usilnie do mnie machał (nawet z bardzo bliskiej odległości), a ja sprawiałam wrażenie jakbym udawała, że nie widzę to przepraszam, ale naprawdę nie widziałam. Teraz powinno być już lepiej, bo ponownie próbuję zaprzyjaźnić się moimi okularami, choć świat o tak intensywnej ostrości przyprawia mnie póki co o ból głowy.
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i maślaną kruszonką
WydrukujSkładniki
- CIASTO:
- 130 ml mleka
- 30g drożdży
- 2 jajka
- 80g cukru
- 330g mąki pszennej
- 70g masła (podgrzanego, ale nie gorącego)
- szczypta soli
- esencja: waniliowa, pomarańczowa i cytrynowa- odrobina do smaku
- 400g pokrojonych na ćwiartki śliwek
- KRUSZONKA:
- 80g cukru
- 160g masła
- 280g mąki pszennej
Instrukcje
-
- Z letniego mleka, drożdży, niewielkiej ilości cukru i części mąki zrobić rozczyn o gęstości kwaśnej śmietany. Posypać półcentymetrową warstwą mąki i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Po wyrośnięciu rozczynu dodać resztę cukru zmieszanego z jajkami i mąką. Dobrze wyrobić ciasto. W trakcie wyrabiania na końcu dodać roztopiony tłuszcz, sól i esencje smakowe. Dokładnie wyrobić ciasto do odpowiedniej konsystencji regulując dodawaniem mąki lub mleka. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy ciasto wyrośnie- przebić i rozłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Na powierzchni rozłożyć równo śliwki i posypać kruszonką.
- Pozostawić w piekarniku rozgrzanym do 35° C na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie zwiększyć temperaturę do 160° C i piec przez 45-50 minut.