Dzień dobry! Pogoda nadal słaba, ale w imię zasady, że trzeba cieszyć się małymi rzeczami, w te pochmurne dni humor poprawia mi pieczenie i jedzenie takich właśnie pyszności. Na zdjęciu ciasto drożdżowe z truskawkami i dużą ilością kruszonki.Od początku sezonu upiekłam ich już sześć i nadal każdy placek cieszy się wielkim powodzeniem Absolutny klasyk, bez takich wypieków maj nie byłby majem!
Jaki jest Wasz sposób na ciasto drożdżowe? Choć należy do kapryśnych, wystarczy mieć dobry przepis i wszystko się uda! Swoim chętnie się podzielę! Miłego weekendu! Do miłego!
Ciasto drożdżowe z truskawkami i maślaną kruszonką
WydrukujSkładniki
- CIASTO:
- 130 ml mleka
- 30g drożdży
- 2 jajka
- 80g cukru
- 330g mąki pszennej
- 70g masła (podgrzanego, ale nie gorącego)
- szczypta soli
- esencja: waniliowa, pomarańczowa i cytrynowa- odrobina do smaku
- 400g przepołowionych truskawek
- KRUSZONKA:
- 80g cukru
- 160g masła
- 280g mąki pszennej
Instrukcje
-
- Z letniego mleka, drożdży, niewielkiej ilości cukru i części mąki zrobić rozczyn o gęstości kwaśnej śmietany. Posypać półcentymetrową warstwą mąki i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Po wyrośnięciu rozczynu dodać resztę cukru zmieszanego z jajkami i mąką. Dobrze wyrobić ciasto. W trakcie wyrabiania na końcu dodać roztopiony tłuszcz, sól i esencje smakowe. Dokładnie wyrobić ciasto do odpowiedniej konsystencji regulując dodawaniem mąki lub mleka. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy ciasto wyrośnie- przebić i rozłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Na powierzchni rozłożyć truskawki i posypać kruszonką.
- Pozostawić w piekarniku rozgrzanym do 35° C na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie zwiększyć temperaturę do 160° C i piec przez 45-50 minut.