Pyszne ciasteczka serowe z jabłkami?? Jesienny hit w naszym domu! Robi się je szybko, a smakują wyśmienicie, więc jeśli jeszcze nie próbowaliście zapraszam do pieczenia!
Ciasteczka serowe z jabłkami
WydrukujSkładniki
- 250 g białego sera półtłustego lub tłustego (temperatura pokojowa)
- 250 g masła (temperatura pokojowa)
- 250 g mąki pszennej
- 1 żółtko (temperatura pokojowa)
- 3 średnie jabłka
- cynamon (opcjonalnie)
- cukier puder
Instrukcje
- Ser zmiel w maszynce do mięsa lub przeciśnij przez prasę do ziemniaków. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę. Dodaj ser, 2 łyżki cukru pudru, żółtko oraz posiekane na małe kawałki masło. Szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią i włóż do lodówki na 20 minut.
- Jabłka dokładnie umyj i obierz. Po usunięciu gniazd nasiennych pokrój jabłka w ósemki i oprósz cynamonem.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5 mm. Szklanką wytnij kółka. Na połowie każdego kółka ułóż cząstkę jabłka, a następnie przykryj drugą połową ciasta, lekko dociskając (nie zlepiaj, jabłko powinno być widoczne).
- Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej ciasteczka. Piekarnik nagrzej do 190° C. Wstaw blachę z ciasteczkami. Piecz ok. 25 min.
- Wystudź w uchylonym piekarniku. Tuż przed podaniem ciasteczka oprósz cukrem pudrem.