Znowu dawno do Was nie zaglądałam, ale obiecuję, że kulinarnie byłam całkiem aktywna- dobrze naostrzyłam noże, co doprowadziło do tego, że niemal straciłam dwa palce (przecięłam się nie raz, a dwa razy) i między czasie doznałam dość mocnego poparzenia🤦♀️🤦♀️🤦♀️ Emocji dość sporo😅 Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne migdałowe ciasteczka z czekoladą- ricciarelli, które są całkowicie bezpieczne i proste w wykonaniu👌😌. Ostatnio chętnie podjadam je wieczorami, co dla figury pewnie nie jest najlepsze, ale humor poprawia się błyskawicznie- gwarantuję! Włosi wiedza, co dobre, a te delikatne ciasteczka dosłownie rozpływają się w ustach💥 Po ricciarelli nie musicie jechać do Toskanii (choć pewnie byłoby miło), zróbcie je sami!
Ciasteczka ricciarelli
WydrukujSkładniki
- 150 g drobno zmielonych migdałów lub mąki migdałowej
- 200 g trzcinowego cukru pudru, plus ekstra do oprószenia
- 2 łyżki kakao w proszku
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 białka z jajek
- 1 laska wanilii
- 1 łyżeczka amaretto
Instrukcje
- Przesiać cukier puder i kakao do miski, a następnie zmieszać ze zmielonymi migdałami. Odłożyć na bok.
- Roztopić czekoladę w misce na kąpieli wodnej, a następnie pozostawić do ostygnięcia.
- W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę. Rozciąć wanilię wzdłuż, zeskrobać i dodać nasiona do białek. Dodać amaretto i wymieszać.
- Delikatnie dodać białka do mieszanki migdałowej, a następnie wmieszać roztopioną czekoladę. Pozostawić w misce, przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce.
- Nagrzać piekarnik do 180° C. Blachę do pieczenie wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki i pozostawić w temperaturze pokojowej na 10 min, aby zmiękło.
- Oprószyć blat kuchenny odrobiną cukru pudru i ręcznie uformować ciasto do kształtu kiełbasy. Pokroić na około 25 kawałków i uformować kulki o średnicy ok 4 cm. Każdą kulkę obtoczyć w cukrze pudrze i ułożyć na papierze do pieczenia, zgniatając każdą z nich bardzo delikatnie, tak aby miała 1 cm grubości.
- Ciasteczka piec przez 15- 18 min.
- Wyjąć z piekarnika. Przestudzić na kratce.
Uwagi
Wystudzone ciasteczka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku ok tygodnia.
2 komentarze
ale pysznie 🙂
Dziękuję:):):)