Ten przepis jest dowodem na to, że najprostsze rzeczy smakują najlepiej. Czasami wystarczy 10 minut w kuchni żeby przyrządzić coś super dobrego i oryginalnego. Ja w tym tygodniu celuje wyłącznie w szybkie przepisy, bo na inne najzwyczajniej brakuje mi czasu. Te krewetkowe ciasteczka są obłędne, a sos sojowy od @houseofasiapl tylko podkręca ich niesamowity smak. Próbujcie i dawajcie znać czy smakowało.
Ciasteczka krewetkowe z sezamem
WydrukujSkładniki
- 10 drobno pokrojonych krewetek
- łyżka majonezu
- 2 łodygi szczypiorku z cebulką- drobno posiekane
- 2 łyżki sosu sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki pasty wasabi
- 1 łyżeczka drobno startej skórki z limonki
- 2 łyżki bułki tartej
- PANIERKA:
- sól i pieprz do smaku
- mąka ryżowa
- jajko
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/4 szklanki sezamu
- SOS:
- 15 ml sosu sojowego
- 1 łyżeczka winnego octu ryżowego
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 1 drobno posiekana dymka
- odrobina drobno posiekanej czerwonej papryczki chilli
Instrukcje
-
- Krewetki rozmrozić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Obrać i usunąć przewód pokarmowy. Drobno pokroić i dodać posiekaną cebulkę za szczypiorkiem, sos sojowy, wasabi, skórkę z limonki i bułkę tartą. Dobrze wymieszać i ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Połączyć ze sobą mąkę, sól i pieprz. Jajko roztrzepać z odrobiną wody. Kulki z krewetek obtoczyć w mące, następnie w jajku i na samym końcu w bułce tartej wymieszanej z sezamem.
- Rozgrzać olej w garnku do temperatury 170° C i delikatnie smażyć aż ciasto nabierze złotej barwy.
- Gotowe krewetki wyławiaj łyżką cedzakową i układaj na papierowym ręczniku żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawaj z sosem.