Oczywisty wybór i faworyt podczas upalnych dni, jak ten dzisiaj- CHŁODNIK Z BOTWINKI☀️☀️Pogoda jest najlepszym doradcą w doborze menu! Pyszna, lekka, orzeźwiająca i bardzo zdrowa propozycja na obiad! Miłego tygodnia☀️😌🤘
Chłodnik z botwinki
WydrukujSkładniki
- 2 pęczki botwinki (razem z burakami)
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżeczki octu winnego
- 2 świeże ogórki (pokrojone w kostkę lub starte na tarce o grubych oczkach)
- 2 pęczki rzodkiewki (pokrojone w kostkę lub starte na tarce o grubych oczkach)
- 1 pęczek drobno posiekanego koperku
- 1 pęczek drobno posiekanego szczypiorku
- 1 l maślanki
- sólo i pieprz
- jajka na dwardo do podania
Instrukcje
- Buraczki z botwinki odciąć i umyć. Obrać i pokroić w małą kosteczkę. Liście i łodyżki botwinki umyć i posiekać na półcentymetrowe kawałki.
- Zagotować bulion. Dodać pokrojone buraczki i gotować przez ok 5 minut. Dodać liście i łodyżki botwinki i gotować przez kolejne 4 minuty. Doprawić sokiem z cytryny i octem winnym . Doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i ostudzić.
- Do garnka dodać ogórek, rzodkiewkę, szczypiorek i koperek. Wymieszać i wlać maślankę. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem.