Ostatnio na blogu było dość słodko, dlatego dla równowagi wrzucam coś wytrawnego, co można jeść całkowicie bezkarnie! Lasagne z bakłażanem!! Lasagne w tym wydaniu bazuje na bakłażanie i wielu innych warzywach, nie użyłam makaronu, więc danie jest bezglutenowe. Smakuje wyśmienicie i zawiera wiele wapnia, białka i żelaza. Idealny posiłek dla dzieci. Spróbujecie?
Bezglutenowy przepis na lasagne z bakłażanem
WydrukujSkładniki
- 800 g mielonego mięsa, najlepiej cielęcego
- 800 g pomidorów z puszki (2 puszki)
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 100 g rozdrobnionego parmezanu
- 200 g rozdrobnionej mozzarelli
- 3 pokrojone w cienkie plasterki bakłażany
- 2 drobno pokrojone cebule
- 2 przeciśnięte przez prasę ząbki czosnku
- 2 starte na grubych oczkach marchewki
- 1 pokrojona w kostkę żółta papryka
- 150 g pieczarek
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka mieszanych ziół włoskich
- oliwa z oliwek
- odrobina bułki tartej
- odrobina masła
Instrukcje
- Pokrojonego w plastry bakłażana posypać delikatnie solą z obu stron i odstawić na ok 30 minut. Opłukać szybko zimną wodą i osuszyć na papierowych ręcznikach. W ten sposób pozbędziemy się goryczy bakłażana.
- Na patelni o wysokich brzegach rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić cebulę i chwilę ją podsmażyć. Dodać marchewkę, paprykę i czosnek. Wszystko razem poddusić, aż warzywa zmiękną. Dodać pieczarki i jeszcze chwilę razem dusić.
- Dodać zmielone mięso. Podsmażyć i usunąć nadmiar tłuszczu. Dodać oregano, sól, pieprz, cukier i mieszankę ziół włoskich.
- Dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy.
- Gotować sos na małym ogniu, z przykrytą do połowy patelnią przez godzinę.
- Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i delikatnie oprószyć bułką tartą.
- Piekarnik rozgrzać do 220C.
- Do naczynia żaroodpornego wlać 1/4 sosu i przykryć plastrami bakłażana. Całość oprószyć mozzarellą i parmezanem. Powtarzać do wyczerpania składników pamiętając, że ostatnią warstwą powinien być sos posypany sporą warstwą mozzarelli i parmezanu.
- Piec pod przykryciem przez 30-35 minut. Na ostatnie 10 minut należy zdjąć przykrywkę, aby wierzch się zarumienił.